2014. 05. 18.

Egyetemista szexcicák tandíjért dugnak

Ösztöndíj havi 20 ezer forint alatt, diákmunka óránként 550 - jobb esetben és hiányszakmában 1500 forintért. A diákhitel plafonja évi 500 ezer forint- a diákok kiadásainál viszont csak a csillagos ég a határ, ha albérletet, tandíjat, tankönyveket, rezsit és még a kikapcsolódást is kell valahogy finanszírozniuk. Ezzel párhuzamosan a szexmunkás diákok száma is nő. Csakhogy ez a fajta ”karrierépítés” nagyon nem éri meg.
A következmények beláthatatlanok, miközben akár még évek múlva is kirúghatják az egykori szexmunkást, ha munkáltatója értesül a múltjáról. Ráadásul nem is a legrosszabb anyagi helyzetű fiatalok élnének a lehetőséggel. A Szexpláza.hu oldalon az Escort publikáló és Örömlányok kurvák kategória alatt sok érdekes cikket találni.


”Hogy miért csinálom ezt? Hát, értse meg a tanárnő, hogy igenis szükségem van arra a Mandarina Duck táskára" - indokolta prostitúcióból származó jövedelemkiegészítését a diáklány egyik oktatójának, miután már egy fél évfolyam suttogta egymás között diáktársuk iskolapadon túli életét. „Szponzort” kereső diáklányok A meghökkentő mondatok helyszíne nem valamilyen gettó mellékutcája. Hanem a továbbtanulók, a diákok és a cégek körében egyik legközkedveltebb, rangos hazai felsőoktatási intézmény folyosója. Mintegy azonnal rácáfolva arra is, hogy a ”támogatót” kereső diáklányok mindegyike pusztán a diákévek legalapvetőbb költségeinek finanszírozása miatt áll titokban szexmunkásnak. Bár valószínűleg messze nincsenek annyian, mint amennyit a bulvársajtó sugall időről-időre, nem kell túl sokat böngészni az interneten, hogy támogatót kereső diákokra - és a ”szolgáltatásikra” vadászókra bukkanjunk. Hirdetésből nincs hiány:
”Fiatal, dekoratív, szőke diáklány vagyok és gáláns támogatót keresek kortól független. Csak olyan úriember írjon, aki tud nekem biztosítani egy új életet. (Albérletet+anyagi hátteret)”
”Diáklány keres sürgősen férfit anyagi támogatásért cserébe. Albérletre és sulira gyűjtök. Annak az 1 gáláns úriembernek a jelentkezését várom, aki támogatna anyagilag. 21 éves, vidám, dekoratív, őszinte diáklány vagyok.”
”50 éves üzletember támogatna, szponzorálna csinos kecskeméti vagy ahhoz közel élő diáklányt. … Ez 1 megoldás lehet az anyagi gondokra… Talán megér egy próbát!”- találkozik ”kereslet” és ”kínálat” az interneten. Rövid idő alatt rengeteg pénzt akarnak keresni hirdetést találunk:
”Valóban komoly anyagi teher az egyetemi/főiskolai tanulmányok és az egyetemi évek finanszírozása a szülők és a fiatalok számára egyaránt. Ám a diákprostitúció korántsem csak ezzel áll összefüggésben. Sokkal inkább jellemző azokra a fiatalokra, akik rövid idő alatt akarnak aránytalanul sok pénzt keresni - ugyanakkor a diákévek általában szerényebb, visszafogottabb életvitele már elképzelhetetlen és elfogadhatatlan számukra”- mondja a pszichológus. A szakember egyébként - már csak a terület káros következményeinek ismeretében is - óva int mindenkit az ilyesfajta ”karrierépítéstől” és pénzkeresettől. Rövid, - és hosszabb távú következményei ugyanis beláthatatlanok: a kárt szenvedő énkép és a sekélyesedő érzelemvilág csak két ok a számtalan hátulütő közül. Sérül az énkép és a normális szexualitás
A szexmunkát végzők énképe mindenképp sérül. Még jogász diplomás dokotornő a nevét közzétéve is vállalt pornós szexmunkát. Egyrészt azért, mert bujkálva, titkolózva és hazudozva kell pénzt keresniük: sokan még lakóhelyet is váltanak e célból, ám a folyamatos titkolózás könnyen felőrölheti a személyiséget. Másrészt azért, mert ők maguk is pontosan tisztában vannak vele, hogy társadalmilag nem elfogadható módon jutnak pénzhez és végső soron saját magukat bocsájtják áruba. Még akkor is, ha megpróbálnak mindehhez hangzatos ideológiákat, megnyugtató magyarázatokat gyártani. Az érzelemmentes, kizárólag a pénzről, az anyagi javakról szóló szexuális kapcsolatban a normális szexualitás is súlyosan sérül. Lenézi a tisztességesen játszókat Aki hozzászokik ahhoz, hogy pusztán pénzért adható-vehető árucikként kezelje a szexualitást, az később, a hagyományos munkavállalás és karrierépítés világában sokkal gyakrabban használhatja majd érdekérvényesítési eszközként, mások rovására. Rosszabb esetben másokat is erre biztat és a ”tisztességesen játszókat” egész egyszerűen megveti és lenézi – fogalmaz a pszichológus. A későbbi karrier gátja is lehet.
A múlt is bármikor visszaköszönhet - az interneten korábban akár saját fotójukkal is szereplő, erotikus munkát végzőkre ez hatványozottan igaz. Függetlenül attól, hogy ki, mennyire megbízható munkaerő épp aktuális, civil állásában. Magyarországon is volt már példa szexmunka miatti elbocsátásra. Egy bank például azért bocsátotta el alkalmazottját, mert a nő egyik rosszakarója eljuttatta annak feletteséhez egykori erotikus fotóit. Bár a nő a botrány kirobbanásakor már évek óta felhagyott kettős életével és szakmailag is megbízhatóan teljesített, a felettesét ez sajnos a legkevésbé sem érdekelte. Egyébként már komoly álláshirdető helyeken is találni ilyen témájú hirdetéseket, és cikkeket. Blogokban is kedvelt téma mint a forrásban is a Karrier tanácsok blogon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése